Van de voorzitter 1-5-2020

Vrijdag 1 mei 2020

Beste Sport ’88’ers,

Daar ben ik weer !

Sinds eergisteren, 29 april,  bereidde ik mij al voor op de training van onze lopers tot en met 12 jaar.  Voor onze jeugdige leden tot en met 18 jaar had ik ook een trainingsopzet gemaakt om minstens anderhalve meter uit elkaar te lopen. Voor de zekerheid had ik zelfs rekening gehouden met een afstand van 5 meter. Dat was iets praktischer, doordat je dat in vijf stappen kunt regelen!!

Maar helaas, onze club kent geen enkel lid onder de 18 jaar en dus behoefde ik geen looptraining voor te bereiden. En voor al onze lopers onder Sport ’88 behoefde ik alweer geen route uit te zoeken. Jammer, maar het is niet anders!

Mij bereikte eind vorige week het bericht dat Jan van Putten – atb lid van ons – en zijn zoons al vanaf de Pasen veertien dagen in quarantaine zitten. Jan was aangestoken door zijn vrouw, die in de zorg werkt en Jan’s vrouw had het zelf niet eens. Hoe raar kan dit virus toch rondwaren! Jan heeft inmiddels een opkikkertje van Sport ’88 ontvangen en heeft daarvoor bedankt. Nu moet hij wel weer aan de beterende hand zijn!

Juist dit laatste zegt genoeg over het gevaar wat het coronavirus voor ons allen met zich meebrengt. De deskundigen spreken elkaar ook vaak tegen en hoe meer je er via de diverse tv-programma’s over ervaart, hoe verwarrende het voor de “leken”, die wij in principe allemaal zijn, wordt.

Moeten wij nu wel of geen mondkapjes op? Zijn ze functioneel? Ja, dat zijn ze zeker voor iedereen, die via ziekenhuis of zorg met coronapatiënten in aanraking komen. Alle hulpmiddelen zijn dan noodzakelijk voor een veilige behandeling van de patiënten en voor henzelf. Maar simpel geredeneerd geldt in mijn visie de kreet: baat het niet, het schaadt ook niet!  Dus waarom worden wij niet voorzien van mondkapjes om direct adem contact tussen de mensen te voorkomen in de openbare ruimte.

Die openbare ruimte ervaar ik het meest  op het moment dat ik alle noodzakelijke boodschappen op één ochtend pleeg te doen in diverse supermarkten. Dat doe ik niet alleen voor onszelf, maar ook nog voor twee senioren, die in de “gevarenzone” zitten.  Op een zo vroeg mogelijk tijdstip en daardoor vermijd ik de drukte bij het boodschappen doen. Uiteraard heb ik het voordeel dat ik niet meer werk en dus een tijdstip kan uitzoeken, die voor mij het meest gunstig uitkomt.

Ik verbaas mij overigens op de wijze waarop nog velen de anderhalve meter regeling waarschijnlijk onbewust of bewust negeren. Ook juist ouderen en de meest kwetsbaren zie ik vaak onbekommerd hun boodschappen doen en daarbij geen rekening houden met de aanbevolen en gewenste afstand.

Misschien komt dat wel doordat sommigen denken dat zij geen last zullen krijgen van het virus en ook vaak door de verschillende meningen van anderen, die alles maar overdreven vinden. Zelfs presidenten van landen als Amerika en Brazilië denken over een simpel griepje dat wel overwaait!

Nee, wij blijven ons houden aan de regels en hebben in ieder geval een minister-president, die helder en duidelijk overkomt in deze moeilijke tijd. Hij moet zich natuurlijk wel door deskundigen laten leiden als het gaat om de wijze waarop je de volksgezondheid kunt dienen en uitbreiding van de corona kunt verminderen/voorkomen.

Dus nog steeds geen looptraining op de zaterdagmorgen en ook geen atb-fietsers op weg naar hun rondje. Individueel sporten blijft in het bevrijdingsvaandel staan!

Vandaag is het de eerste mei, de Dag van de Arbeid ! Maar velen zullen helaas zonder arbeid zitten en moeten noodgedwongen afwachten wat de toekomst voor hen zal brengen.

Maandag 4 mei staan wij even stil bij de gevallenen uit WO II en voor hen die in vredestijd hun leven hebben gegeven bij diverse vredesacties.

Op dinsdag 5 mei vieren wij gepast onze bevrijding van 75 jaar geleden zonder Bevrijdingsloop, dus geen estafette van Sport ’88 vanuit Wageningen naar het gemeentehuis van Lochem. Wie weet volgend jaar?

En dit jaar ook geen Eemmeerloop op 16 mei. Geen schouwburg, geen bioscoop, geen bezoek aan een restaurant mits het inmiddels een afhaalrestaurant is geworden, geen theater, geen museumbezoek, geen sport in teamverband, geen festivals, geen concerten, geen privé buitenlandse reizen, geen tribuneplek bij welke sport dan ook.  Blijf je rondjes maar lopen of fietsen in de buurt. Bepaal je eigen snelheid, blijf in beweging, want dat houdt je fit en ………. gezond!

Fijn weekend ondanks alles en tot de volgende (lees)keer,

John Immink