top of page

HET BEGIN

Oprichting en geschiedenis

Sport88-history06.jpg

Sport ’88 werd op 25 januari 1988 opgericht als recreatieve atletiekvereniging. Initiatiefnemer was Herman Flierman, zie verderop op deze pagina.

Leden van het eerste uur en/of medeoprichters waren o.a. Anton ten Velde, Richard Hafkamp, Alie Wolters, Adriaan Broer en Arnold Vennink. Een aantal van deze personen is te vinden op de foto links. Inmiddels is Herman Flierman gestopt met lopen en als trainer. Hij is benoemd tot erelid van de club. Anton ten Velde en Richard Hafkamp zijn nog altijd lid van Sport ’88.

Anton is het oudste lid van de club en heeft de benenwagen verruild voor de mountainbike. Richard, de bedenker van de naam Sport '88, is nog altijd fanatiek aan het lopen.

Sinds 2006 heeft Sport '88 een MTB-tak. Ontstaan uit een paar leden die door blessures moesten stoppen met lopen. Wat begon met een drietal fietsers is uitgegroeid tot een club van inmiddels meer dan 20 mountainbikers. 

Kleine Haar loop

Al  enkele maanden na de oprichting ontstonden er plannen een hardloopwedstrijd te organiseren.

Met name Poppe Hooysma, destijds beheerder van de jeugdherberg De Kleine Haar, nu Stayokay,  in Kring van Dorth speelde een grote rol in de organisatie. De Kleine Haar was een prachtige start- en finishlocatie. De eerste "Kleine Haarloop” vond in oktober 1988 plaats en had 92 deelnemers! Maar de lopers en Sport ’88 waren enthousiast en het evenement werd voortgezet.

Alle leden van Sport ’88 hielpen mee de loop tot een succes te maken, daarnaast was er ook een groot aantal vrijwilligers. De gezelligheid onderling en de goede reacties van de deelnemers maakten de arbeid voor de meesten meer dan goed.

De Kleine Haarloop groeide en werd een begrip in de regio, mede door de goede faciliteiten als massage en kinderopvang. Bovendien een gebeuren voor jong en oud, zo was er ook een speciale kinderloop.

De populariteit van de loop was de mix van sportiviteit en gezelligheid met muziek van de band Pog Moh Thoin en de Deurbloazers.

Het hoogste aantal deelnemers  in de 30 jaren van de Kleine Haarloop was 682.

Met name de toenemende  regelgeving rond dit soort evenementen maakte het steeds moeilijker de loop te organiseren en op 7 oktober 2018 werd dan ook de 30e en laatste Kleine haarloop gehouden. Het was een speciale editie met de band van de beginjaren Pog Mog Thoin en een lunch voor de lopers, vrijwilligers en andere genodigden. Een waardig afscheid van 30 jaar Kleine Haarloop met veel getrouwe  lopers en vrijwilligers.

Sport88-history02.jpg
Sport88-history05.jpg
Sport88-history04.jpg

Elk jaar wordt er een dagje uit georganiseerd. Hier een foto uit 1990 van een dagje wadlopen met de club.

Herman Flierman, oprichter van Sport ’88.

FliermanD850-0874.jpg

Herman (1943) begon zijn loop carrière in 1980 toen hij en Anton ten Velde  door een paar voetballers werden uitgedaagd mee te doen aan de Berkelloop in Almen. Die uitdaging namen ze aan en begonnen te trainen:  loopschoenen hadden ze niet en de training werd afgerond met een zwaar shagje en een knalpot. Ze hebben de Berkelloop meegelopen en Herman liep de 5 km op leren schoenen met spekzolen in iets minder dan 23 minuten. Dat smaakte naar meer en hij en Anton sloten zich aan bij de loopgroep van Marsman in Joppe.

Op een gegeven moment wilde hij op een andere manier dan Jan Marsman voor ogen had gaan trainen. Lange afstanden lagen hem het beste en hij besloot bij Marsman weg te gaan en voor zich zelf te gaan lopen. Toen al snel bleek  dat er nog een paar mensen van de Marsman-groep  waren, die op een andere manier wilden trainen, hebben ze de koppen bij elkaar gestoken. Zo is in januari 1988 bij Herman thuis Sport '88 ontstaan.

Begin jaren 90 werd er door de KNAU een trainerscursus verzorgd bij Hanzesport in Zutphen.  Herman haalde  het diploma. Hij  gaf de leden van Sport '88 al training, maar  wilde toch iets meer met zijn diploma doen. Dus begon hij met een clubje beginners op zaterdagochtend. Er was veel belangstelling voor en veel mensen van dit "beginnersclubje" lopen of fietsen nu nog bij Sport '88. Maar liefst zeventien marathons heeft Herman gelopen, waaronder ook New York. Zijn snelste tijd was in Enschede: 2.46.00 uur.

 

Op den duur ging hij voor de langere afstanden:  De Schipholloop van 61 km liep hij in 3.36 uur! Hij heeft vier keer meegedaan aan de 100 km van Winschoten, zijn snelste tijd was 8.51 uur.

 

Vanwege een liesblessure heeft Herman de lange afstanden op een gegeven moment afgezworen, maar hij liep nog regelmatig kortere afstanden en was nog lang trainer van de zaterdaggroep van Sport ’88.

Zijn laatste loopprestatie was zijn deelname aan de 30e en laatste Kleine Haarloop in 2018. 

 

Inmiddels heeft Herman zijn ziel en zaligheid gelegd in Pitch en Put en is hij menig uur op de baan te vinden. Maar hij is nog altijd erelid van Sport ’88 en volgt de club nog een op afstand.

bottom of page